GRIEKENLAND: Raakt eind 2009 in problemen als blijkt dat het land jarenlang niet eerlijk is geweest over zijn staatsschuld en begrotingstekort. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schieten te hulp met een pakket leningen ter waarde van 110 miljard euro. De Grieken beloven in ruil daarvoor hard te snijden in de uitgaven. Binnen een jaar is echter duidelijk dat meer hulp nodig is. Het restant van het nog niet helemaal uitbetaalde eerste pakket wordt voorjaar 2012 vervangen door een tweede, ter waarde van 130 miljard euro. De Griekse bezuinigingen worden inzet van twee kort op elkaar volgende verkiezingen. Uiteindelijk bepaalt het Griekse volk dat de hervormingen en daarmee de financiële steun uit Europa doorgaan. In totaal staat de teller op 240 miljard euro aan steun uit Europa.

IERLAND: Krijgt in november 2010 67,5 miljard euro aan noodkredieten, nadat het in moeilijkheden is geraakt door de grote bedragen die nodig waren om de banken de kredietcrisis door te helpen. Twee derde van de steun komt voor rekening van de EU, de rest van het IMF. Het land voerde hervormingen en bezuinigingen door en is volgens waarnemers inmiddels weer op de goede weg.

Noodleningen

PORTUGAL: Kreeg vorig jaar 78 miljard euro aan noodleningen toegezegd, waarvan driekwart is uitbetaald. In ruil daarvoor nemen de Portugezen maatregelen om de komende jaren de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Waarnemers zijn positief over de tot nog toe gemaakte vorderingen.

SPANJE: Krijgt tot maximaal 100 miljard euro steun. Het geld gaat niet direct naar de Spaanse overheid, maar naar een bankenfonds.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl